Innovatiebioloog Leen Gorissen: "Wat ik merk is dat heel veel mensen onderbewust nood hebben aan reconnecting met de natuur"

In de eerste aflevering van onze podcast Kairos brengen we een interview met innovatiebioloog en duurzaamheid en transitie-expert Leen Gorissen over haar boek Change the world city by city.

Aan het boek Change the world city by city ligt een onderzoek van tien Europese instituten ten grondslag. Samen onderzochten zij hoe stedelijke verandering werkt, voor duurzame groei zorgt en hoe we de overgang naar een duurzame klimaatneutrale stad kunnen versnellen.

Vanuit VITO, een onafhankelijk Vlaams onderzoeksinstituut op het gebied van technologie en duurzame ontwikkeling was Leen als onderzoekscoördinator bij het onderzoek betrokken.

Enkele highlights uit het gesprek met Leen …

Echt. Als je denkt dat de politiek of de overheid of het bedrijfsleven het klimaat gaat redden, vergeet het. Wij, elke persoon zelf is de oplossing. Het is zo simpel en eenvoudig als dat

Disrupt jezelf

Leen: “Ik denk dat we gewoon een beetje teveel naar anderen kijken voor de oplossing, maar we zijn het zelf. Ik heb heel lang gedacht dat we beleid en technologieën nodig hadden, maar hoe meer ik me verdiep in de duurzaamheid en hoe de natuur werkt hoe meer ik tot die conclusie kwam. Echt. Als je denkt dat de politiek of de overheid of het bedrijfsleven het klimaat gaat redden, vergeet het. Wij, elke persoon zelf is de oplossing. Het is zo simpel en eenvoudig als dat.”

Wat is echt van waarde en waardeer je dat ook

Leen: “Stilstaan en nadenken is op dit moment het belangrijkste om te doen. En dat is moeilijk, want alles gaat sneller. Maar gewoon even stilstaan bij je leven nu. En datgene wat je van waarde vindt, is dat ook echt van waarde en wat van waarde is waardeer je dat ook goed.”

Pas als je merkt dat je zelf een heel ecosysteem bent en dat uw ecosysteem afhangt van de gezondheid van het ecosysteem waarin je ingebed bent, begin je te beseffen dat we het anders moeten gaan doen.

Reconnecten met de natuur

Leen: “Wat ik merk is dat heel veel mensen onderbewust een nood hebben aan reconnecting met de natuur. Van de honderden initiatieven zijn er heel veel die hier aan werken. Vaak onbewust. We hebben meer groen nodig in de stad. We willen weten hoe ons voedsel gekweekt wordt. Soms doen mensen het gewoon omdat ze die nood voelen.

Pas als je merkt dat je zelf een heel ecosysteem bent en dat uw ecosysteem afhangt van de gezondheid van het ecosysteem waarin je ingebed bent, begin je te beseffen dat we het anders moeten gaan doen. Zodanig dat het levensvriendelijk en niet levensbedreigend is, zoals heel veel van de dingen die we nu doen.”

Als je geen waarde toevoegt, dan blijf je gewoon niet bestaan

Leen: “De natuur is extreem hard, 99,9% van alle dingen die de natuur ooit ontworpen heeft, die zijn er niet meer. En die 0,1% die er zijn, zijn zij die zich nog voortdurend kunnen ontwikkelen. Die zijn in continue evolutie om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid, maar op een manier die waarde toevoegt. Als je geen waarde toevoegt, dan blijf je gewoon niet bestaan.”

Meer info over Leen en haar werk vind je op haar website www.studiotransitio.com

Change the world.jpg

Change the world city by city. A changemaker’s Guide to Fast Forward sustainability is uit bij LannooCampus.
Auteur: Leen Gorissen Erika Meynaerts
240 pagina’s
€29,90

Bestellen


Disrupt Jezelf

Dit interview maakt deel uit van een reeks interviews in ons boek Disrupt Jezelf. Interviews met seismografen van de tijd als professor transitiekunde Jan Rotmans, innovatiedenker Carlota Perez, cultureel antropoloog Rik Pinxten en spiritueel auteur Ronald Jan Heijn. 

Omdat macro een spiegel van micro is - en andersom - gaan we in het boek ook dieper in op het microniveau (jezelf leren begrijpen en eerlijk kijken naar jezelf) en maken we duidelijk dat alles met alles is verbonden. 

Disrupt Jezelf knipt het licht aan in je hoofd door je in woord en beeld de verandering van tijdperk te laten zien, begrijpen en mee-maken.