De essentie van disruptie is oude gewoonten en vastgeroeste patronen loslaten. Disrupt jezelf.

cover-disrupt-jezelf-elke-leyman-mischa-verheijden.JPG

Disrupt Jezelf is de titel van ons boek.

Maar wat is disruptie nu eigenlijk.

Mensen kennen het woord omdat het te pas en te onpas wordt gebruikt. Vooral voor start-ups in technologiekringen. 

Maar officieel bestaat het woord ‘disruptie’ (nog) niet in het Nederlands. Het woord betekent ontwrichting of verstoring, maar wordt daarbij vaak gelinkt aan innovatie en vernieuwing.

Daarom luidt de ondertitel van ons boek: ‘Als je écht de wereld vooruit wil helpen, begin dan met innoveren aan de binnenkant’.

Omdat we voor de ontwikkeling van onze wereld teveel focussen op de hardware, de buitenkant, zoals de economie, wet- en regelgeving en  technologie. Veel minder, te weinig vinden wij, focus ligt er op de software: hoe we denken, kijken en voelen.

En het is net daar, aan de binnenkant, waar de essentie van wat disruptie is ligt.

Weet jij waarom een auto twee koplampen heeft? 

Waarom we op AZERTY en QWERTY-klavieren tikken? 

Het is omdat het bij de typemachine ook zo was (alleen was er bij de typemachine een goede reden voor: anders zouden de armen verstrengeld raken. Maar voor een toetsenbord zijn er ergonomisch betere combinaties denkbaar). En auto’s hebben twee koplampen, omdat koetsen twee lantaarns hadden. 

Het zijn vastgeroeste standaarden die we vergeten zijn en daarom niet meer in vraag stellen. Mensen zijn gewoontedieren en houden alles liever bij het oude vertrouwde. Dat geeft rust. 

Maar kijk naar de wereld vandaag en je ziet overal chaos en onrust. Dat komt door het coronavirus, zeggen velen. Maar dat is ook hardware, de buitenkant. In de politiek en de media gaat het vooral over de terugkeer naar het oude normaal. Naar wat we gewoon zijn. Dat geeft rust.

Maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Kijk eens naar de volgende korte video gemaakt met de dashcam van een Tesla op de ring van Eindhoven. Zoals je wellicht weet, is een Tesla een zelfrijdende auto. Dat is dan ook steevast het antwoord dat we krijgen als we na het tonen van deze video vragen wat er zo disruptief aan is.

Kijk je even mee, het duurt 39 seconden.

Heb je door wat hier gebeurt?

Op het moment dat je het piepje hoort, heeft de Tesla al ‘gezien’ dat de manoeuvre die de auto voor hem  uitvoert niet goed gaat aflopen en begint automatisch te remmen. Het wil zeggen dat de autopilot niet alleen weet wat de auto voor hem doet, maar ook wat de auto voor die auto doet. En daarop anticipeert.

Er is veel discussie over zelfrijdende auto’s. Dat een machine toch nooit een betrouwbaardere chauffeur kan zijn dan een mens. Think again. Op het moment van het piepje was er nog geen vuiltje aan de lucht, maar de autopilot van de Tesla had al gezien wat er zich een paar tellen later zou gaan afspelen.

De vraag is, kunnen wij het vastgeroeste denkkader loslaten en vertrouwen dat een machine beter kan autorijden dan wij? Dat is de essentie van disruptie: loslaten. Het zou in dit geval op jaarbasis een hoop dodelijke verkeersslachtoffers schelen. Maar de Britse econoom zei het al: “Het grootste probleem is niet om mensen nieuwe ideeën te laten accepteren, maar om hen de oude te laten vergeten.” 

En dat is exact waar disruptie over gaat: het oude loslaten. Disruptie is dus het doorbreken van vastgeroeste patronen en gebaande paden verlaten. Eigenlijk het lef hebben om iets anders te doen dan wat men gewoon is.  Een stap opzij doen uit de kudde.

Dat is wat ‘taxibedrijf’ Uber en ‘hotel’ AirnBnb hebben gedaan. Uber heeft geen auto’s en Airbnb geen kamers. Hoe disruptief is dat? Vaak wordt het disruptieve gekoppeld aan de technologie die deze bedrijven gebruiken, maar die app en het boekingsplatform zijn slechts een middel.

Wat echt disruptief is aan deze bedrijven is dat ze een vastgeroest denkkader - dat je van kinds af wordt geleerd - hebben doorbroken: laat nooit een vreemde in je huis en stap nooit zomaar bij een vreemde in de auto.

Als mens zitten we ook vol vastgeroeste patronen en oude gewoonten. Alike is een animatiefilm die prachtig het insluipen van vaste patronen en wat dat met je doet in beeld brengt.

Deze video duurt wat langer, maar doorbreek het patroon dat je het druk hebt en neem even tijd voor jezelf. Het is de moeite waard.

We zeiden het al: mensen zijn gewoontedieren. Maar als je kijkt naar het aantal burn-outs, het massale gebruik van antidepressiva en het hoge zelfmoordcijfer zie je dat ontzettend veel mensen daarin vastlopen. 

In die zin kan je ook jezelf disrupten. Disruptie in de zin van jezelf ontwrichten door vastgeroeste patronen te doorbreken. Dat is vandaag niet onbelangrijk (en understatement van jewelste), omdat in ons huidig tijdsgewricht onzekerheid de enige zekerheid is. Die onzekerheid omarmen en jezelf disrupten is in deze tijd de rustbrenger.

Belangrijker nog, jezelf disrupten is een natuurlijk ontwikkelingsproces. Als je jezelf disrupt, groei je verder in je leven.

Dus ga eens na en voel of je veel dingen doet die niet meer bij je passen, die aanvoelen als een sleur. Uiteindelijk gaan die dingen je meer energie kosten dan opbrengen. Iedereen doet wel eens iets tegen zijn zin, maar als een groot deel van de tijd ‘wat je doet’ niet overeenkomt met ‘wie je bent’, verlies je meer energie en word je uiteindelijk ziek. Mentaal of fysiek ziek.

Disrupt Jezelf.

Nu is jouw tijd!