Berichten in verhaal
Mindshift of heartshift?

in deze westerse maatschappij is het niet zo vanzelfsprekend om te streven naar wederzijdse afhankelijkheid.. En juist dat is wat de wereld nodig heeft. Iedereen naast elkaar: ik ben ik en jij bent jij. En dat is oké. Ik ben afhankelijk van jou en jij van mij. We hebben elkaar nodig! Dat is de essentie van mens-zijn: veiligheid, liefde en verbondenheid. En die waarden ook echt voelen!

Meer lezen
In DWDD bij Matthijs aan tafel veranderde de wereld

We leven momenteel midden in een paradigmaverschuiving. Een verandering van tijdperk. Een tijd van evolutionaire revolutie. Stapsgewijs verandert alles radicaal. Om dat duidelijk te maken, willen wij met een aantal mensen die we graag bij jou Matthijs aan tafel zetten de doordraaiende wereld laten stilstaan en met andere ogen zien.

Meer lezen
Een leven dat volledig in teken van concurrentie staat, kan geen goed leven zijn

Op 27 oktober gaf Paul Verhaeghe een lezing op het Brainwash Festival in Amsterdam. De lezing is gebaseerd op een hoofdstuk uit zijn nieuwe boek Intimiteit. Dit is mijn samenvatting van zijn lezing die mij zijn opgevallen. Over mislukken, je goed in je vel voelen, van jezelf vervreemden. Net als in zijn voorgaande boeken, houdt Paul Verhaeghe ons, de mensheid, een spiegel voor. Hij duidt de tijdsgeest. En wat hij vertelt, daar waarschuwde Aristoteles ook al voor, zo vertelt hij. En terwijl we meer en meer vervreemden van onszelf en van elkaar willen we eigenlijk vooral van betekenis zijn, betekenisvol zijn voor de ander.

Meer lezen
De klimaatcrisis in onszelf

In de klimaatcrisis op macroniveau gaat het vaak over smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel. Ook op microniveau is er sprake van een klimaatcrisis. We kunnen onszelf vergelijken met een ijsberg. Op het moment dat er iemand iets tegen je zegt dat je raakt, kun je dat in de metafoor van de ijsberg zien alsof diegene met zijn boot tegen jouw ijsberg vaart.

Meer lezen
Kunst helpt zien, begrijpen en mee-maken

Om de verandering van tijdperk te zien en begrijpen, interview ik (Mischa) in het boek filosofen en kunstenaars. Seismografen van de tijd, zoals Jan Rotmans ze noemt: "Als mijn hypothese klopt dat we een nieuw tijdperk binnentreden, dan gaan kunstenaars en creatievelingen opnieuw de voorhoede vormen van een nieuwe orde. Een nieuwe orde die de nieuwe samenleving en economie vormgeeft. Die de onrustige, turbulente en chaotische overgangsperiode kan duiden. In woord, beeld en geluid."

Meer lezen
Rik Pinxten: “Eis je volledige mens-zijn terug en laat je niet langer reduceren tot een homo economicus. Dat vergt een bewustwording die breekt met de monoloog die de oude ideologieën ons voorhouden”

Het neoliberalisme is volgens cultureel antropoloog Rik Pinxten een neobarbaarse ideologie, die ons wil doen geloven dat visieontwikkeling en waardering tot een voltooid verleden tijdperk behoren. Meten en management moeten de nieuwe manier van leven en denken zijn. Een ideologische zet die volgens Rik teruggrijpt naar een premodern denken en als zodanig afgewezen moet worden. Het moet vervangen worden door een alternatief dat oprecht progressief genoemd kan worden.

Meer lezen
Chronos- en kairostijd: zoek de 5 verschillen

De zoektocht naar je innerlijke kompas kost tijd en ruimte. Geen gewone chronostijd, maar kairostijd. Kairos is de tijd van het juiste moment en concentratie. Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst geestelijk en lichamelijk tot stilstand komen en heeft dus kairostijd nodig, leerde Jan Rotmans van filosofe Joke J. Hermsen.

Meer lezen