Om de verandering van tijdperk te zien en begrijpen, interview ik (Mischa) in het boek filosofen en kunstenaars. Seismografen van de tijd, zoals Jan Rotmans ze noemt: "Als mijn hypothese klopt dat we een nieuw tijdperk binnentreden, dan gaan kunstenaars en creatievelingen opnieuw de voorhoede vormen van een nieuwe orde. Een nieuwe orde die de nieuwe samenleving en economie vormgeeft. Die de onrustige, turbulente en chaotische overgangsperiode kan duiden. In woord, beeld en geluid."
Meer lezenIn ons boek, dat we in het najaar in de winkels verwachten, schrijf ik (Elke) onder andere over een energielek dat kan uitmonden in een burn-out. De Big Bang noem ik het. Volgens mij ontstaat een burn-out doordat wat-je-doet en wie-je-bent te ver uit elkaar liggen.
Meer lezenals je droom zodanig is dat je die helemaal alleen kunt waarmaken, dan is hij niet groot genoeg
Meer lezenHet neoliberalisme is volgens cultureel antropoloog Rik Pinxten een neobarbaarse ideologie, die ons wil doen geloven dat visieontwikkeling en waardering tot een voltooid verleden tijdperk behoren. Meten en management moeten de nieuwe manier van leven en denken zijn. Een ideologische zet die volgens Rik teruggrijpt naar een premodern denken en als zodanig afgewezen moet worden. Het moet vervangen worden door een alternatief dat oprecht progressief genoemd kan worden.
Meer lezenals je je hand opent, wat gebeurt er dan met je vuist
Meer lezenwe need one or two hours at real proper thinking to do daily, to have the impact on the world we could have
Meer lezenIn de winter van 1906, het jaar waarin een aardbeving San Francisco vernielde, werd SOS het internationale noodsignaal en publiceerde het Britse Punch magazine deze cartoon over de toekomst van technologie.
Meer lezenDe zoektocht naar je innerlijke kompas kost tijd en ruimte. Geen gewone chronostijd, maar kairostijd. Kairos is de tijd van het juiste moment en concentratie. Wie wezenlijk wil veranderen, moet eerst geestelijk en lichamelijk tot stilstand komen en heeft dus kairostijd nodig, leerde Jan Rotmans van filosofe Joke J. Hermsen.
Meer lezen“Ik heb geen tijd.” Of “sorry, ik heb geen tijd gehad.” Als ik het zeg, voel ik op hetzelfde moment dat het wringt. Het voelt meer als een excuus. Omdat tijd eigenlijk gaat om priori-tijd.
Meer lezenWe maken onszelf wijs dat het druk hebben een onvermijdelijke consequentie van het moderne leven is. Maar dat is volgens de Britse psycholoog Tony Crabbe niet zo. Ik vroeg de auteur van Nooit meer te druk er voor de camera naar op WebTomorrow 2017.
Meer lezenif you really think that the environment is less important than the economy, try holding your breath while you count your money
Meer lezenElke dag is er wel iets om extra aandacht voor te vragen. Mooie initiatieven. De één al meer bekend en wijdverspreid dan de ander. De één al meer nodig dan de ander. Voor mij was bijvoorbeeld de Dag van Respect, iedere tweede donderdag van november, tot vandaag nog niet in beeld. Kijkend naar al deze initiatieven rijst bij mij wel de vraag: bereiken we hier iets mee?
Meer lezenSystematiseren en standaardiseren maakt het mogelijk mensen te negeren. Hoewel het systeem bijna niemand dient, is het gemaakt om jou niet te hoeven zien. Maar is dat niet wat we echt willen? Gezien worden, gehoord worden, begrepen worden.
Meer lezenAngst. Verzet. Actie. Die drie woorden stonden op een slide in de presentatie van Jan Rotmans, die ik had uitgenodigd een keynote te geven op het EduNext Leerfestival vorige week in Brussel. Toen ik Elke vertelde over wat die slide met me deed, koppelde ze angst, verzet en actie aan de machtsdriehoek waarover Wilga Zibel haar vertelde: almacht, onmacht, machtsstrijd.
Meer lezendoor uit angst voor verdriet, niet te voelen, ontneem je jezelf ook het geluksgevoel. Dat is pas echt verdrietig
Meer lezenIn Dat hoef je niet te nemen, de Nederlandse vertaling van Rules for Radicals (1971) formuleert Saul Alinsky 13 principes voor het organiseren van sociale actie. In de inleiding van het boek dat nergens is te vinden, maar je wel kunt downloaden, schrijft hij dit:
Meer lezenEen routeplan voor het leven ... Het bestaat … Hoera! De Belevingswereld is een denkbeeldige cartografie gemaakt door Louise van Swaaij en Jean Klare en brengt de wereld van het dagelijks bestaan in kaart.
Meer lezenand those who were seen dancing, were thought to be insane by those who could not hear the music
Meer lezenIn de klassieke oudheid geloofden ze dat het hart het centrum was van de hogere wijsheid: het hart zou kunnen onthouden en werken zoals de hersenen. De moderne wetenschap is tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad klopt ... net als het hart ;-) Wist je dat …
Meer lezenhet is geen teken van goede geestelijke gezondheid goed aangepast te zijn aan een zieke samenleving
Meer lezen